Kahramanmaraş Haber
HV
28 MART Perşembe 22:17

Dünyanın en büyük radyo teleskopunun inşaatı başladı

Avustralya, dünyanın en büyük radyo teleskopu olması gereken bir sistem olan Square Kilometre Array Telescope bölümünün inşasına başladı. Teleskop tamamlandığında karanlık enerji ve evrenin erken dönemlerinin incelenmesine katkı sağlayacak.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 06-12-2022 20:32   Güncelleme : 06-12-2022 20:32
Dünyanın en büyük radyo teleskopunun inşaatı başladı

Batı Avustralya'nın taşrasının derinliklerinde yer alan, 16 ülkeyi kapsayan 3 milyar dolarlık projenin en büyük ayağı olan bu radyo teleskobu 74 kilometre boyunca 130.000'den fazla anteni içerecek.

SKA’nın inşaat direktörü Antony Schinckel, “Başka radyo teleskopları veya optik teleskoplar var ama Avustralya'daki bu teleskopun ölçeğiyle karşılaştırılabilecek hiçbir şey yok.” açıklamasında bulundu. Dr Schinckel, evren anlayışımızı ilerletmek için devasa bir teleskop inşa etme fikrinin 90'ların başında ortaya çıktığını ve 2003'te SKA projesinin başladığını söyledi, "Evrenin evriminin en erken dönemine, Büyük Patlama'dan hemen sonrasına bakmak için gerçekten büyük bir teleskopa ihtiyacımız olduğu aşikar hale geldi" dedi.

Teleskopun, karanlık enerjinin ve onun kozmik genişleme üzerindeki potansiyel etkisinin araştırılmasına da yardımcı olması bekleniyor.

Avustralya’da inşa edilen radyo teleskopu SKA Low olarak isimlendiriliyor. Teleskopun direktörü Sarah Pearce, bu projenin 30 yıldır planlandığını belirtiyor. Tüm teleskop ve antenlerin inşasının 2028’e kadar süreceği belirtiliyor ancak ilk bilimsel sonuçların bundan 4 ya da 5 yıl sonrasında gelmesi bekleniyor.

Dr Pearce, SKA sahasının Güney Afrika'daki 197 çanak içeren projenin diğer ayağıyla paralel olarak çalışacağını beliriyor. İki tesis birleştiğinde Dünya üzerindeki en büyük bilim tesislerinden birini oluşturacak.

AdminAdmin

YORUMLAR